1.Rendam kacang soya dengan air yang banyak selama 48 jam. Pada 24 jam pertama buang air rendaman, bersihkan kulit kacang soya dan tukar air yang baru.
2. Setelah 48 jam , bersihkan kacang soya dan buang kulit yang masih ada. Pastikan kacang soya dicuci sehingga hilang bau.
3. Selepas kacang soya dibersihkan, rebus 1 jam hingga 1 jam 30 minit
4. Kemudian toskan kacang soya dan proses tempering iaitu menurunkan suhu dengan mengaup balik
kacang soya sebelum proses menabur ragi.
5. Ini ragi yang digunakan , boleh diperolehi dengan harga RM 5.00 (500gm)
6.Proses menabur ragi dengan nisbah 1kg kacang yg ditimbang sebelum direndam awal tadi : 15g ragi
Pastikan kacang soya tidak terlalu sejuk semasa menabur ragi.
7. Proses pembungkusan menggunakan kertas pembalut makanan. setiap satu 50g. Pastikan kacang tempe rata dan ikat menggunakan getah. Buat lubang kecil dengan mencucuk menggunakan hujung pisau pada kertas pembalut bagi membolehkan pengudaraan dan pembiakan yis. ( tapi yang dijual dipasaran tidak dilubangkan pun boleh juga )
8. Tempe siap dibungkus dan disusun begini . Pada hari pertama yis mula membiak menutupi permukaan kacang tempe dan boleh dipasarkan pada hari kedua. Jika hari hujan susun tempe dalam bakul atau bekas berkumpul bagi membolehkan tempe mencapai suhu sesuai. hari kedua boleh dipasarkan.
Gambar yang ada merupakan sebahagian peserta kursus cincau dan tempe yang dianjurkan oleh Kolej Komuniti Batu Pahat. Sebahagian lagi daripada kursus yang saya ikuti di Institut Pertanian Ayer Hitam.
ragi ini bileh dapat beli kat mana? terima kasih
ReplyDeleteSalam,
ReplyDeleteSaya harap anda dapat check maklumat mana yang anda guna, kerana makcik saya pengusaha tempe dan makan tempe setiap hari ada kanser perut tahap akhir.
Ada ramai pengusaha ragi yang tak ada siapa tahu apa yang sebenarnya yang ada dalam ragi tersebut.
Saya harap, anda dapat memberikan maklumat yang betul kerana anda mungkin menyebabkan ramai orang kena kanser.
Thanks
Cara buat ragi, hanyalah Tempe tersebut dikeringkan. Dihaluskan hingga dicampurkan tepung beras. Tidak ada benda yang memudaratkan malah sgt baik utk Kesihatan. Jika terdapat sebarang bendasing Tempe xkan menjadi, Tempe adalah makanan organik yang sangat sensitif.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletesory salah soalan.. nak tanya ragi tu beli kat mana
ReplyDeleteKami dekat Johor Bahru takde ragi ni..terpaksa cari di Batu Pahat
DeleteKami dekat Johor Bahru takde ragi ni..terpaksa cari di Batu Pahat
DeleteNak cari pencetak kayu untuk tauhu juga..dimana ye
ReplyDeleteNak cari pencetak kayu untuk tauhu juga..dimana ye
ReplyDeleteBagaimana Hendak mengekalkan spora putih tempe tersebut kekal lama
ReplyDeleteAssalamualaikum, ragi tu akak beli di mana?
ReplyDeleteAwak tinggal dimana?
DeleteKalau kcg soya tu x keluar kulitnya... jadi tak tempe tu?
ReplyDeleteSaya terbeli kacang soya yg tak pecah pulak
ReplyDeleteMeh saya pecahkan
ReplyDeleteRagi tempe tu nak beli di mana tk
ReplyDeleteMne nk bli kcg soya y da pecah ye
ReplyDelete