AYAH, IBU, AIMAN , AFIFAH & ALEESYA

AYAH, IBU, AIMAN , AFIFAH & ALEESYA

Tuesday, October 11, 2011

RECYCLE HAIRCLIP

aktiviti bersama-sama afifah buat hairclip
orang lain guna kain flannel ke kain felt tapi kami berdua guna bahan terpakai. Yang penting seronok buat aktiviti ni dengan anak2. tersayang.



afifah bergaya dengan ladybird rainbow hairclip


Nie plak daisy hairclip with butterfly



ladybird rainbow hairclip


daisy hairclip with butterfly


Nilah bahan terbuang yang kami pakai










Thursday, September 29, 2011

Zoo Melaka - Nak Tengok Zirafah

Penat betul nak jalan seluruh zoo Melaka...


Post mesti cantik walau berpeluh dahi tuu...



Haaa tercapai juga hajat nak tengok zirafah... wow tingginya zirafah ni suka betul afifah

Ada satu lagi lepas ni nak naik gajah laaa




naik kuda dapat pusing2 keliling jadilah...







RAYA RAYA RAYA 2011

Jemput makan mak anum ... mee bandung muar n puding laici jee taun depan normah tambah menu ok.


ketupat lembu dilupa jangan
tinggalan nenek zaman berzaman



tetamu yang hadir...



bergosip apa tuuu....


Dah bujang cucu-cucu atuk n nenek.



aiman jaga adik yeee




Ni cucu atuk yang anak dara comel-comel belaka













New Passion - Orchid






Selama bertahun nie berulang alik dari rumah ke tmpt kerja yang aku perasan saujana mata memandang terbentang luas bendang padi yang menguning . tu je yang nampak cantik tapi baru2 ada sesuatu yang menarik untuk dijadikan collection iaitu orchid.


rasa damai je bila tgk bunganya berkembang mekar berwarna warni. Pakcik Yusof ( tokey orchid ) ada bagi tau walau skrg variasi warna-warna orchid boleh diperolehi tapi yg pasti ada satu yang tetap cantik dan indah dipandang iaitu orchid putih.


ok pasni koleksi orchid akan menyusul

Monday, August 22, 2011

PUNTEL KUPING METU GENI

salam ramadhan buat warga jawa sedunia ; semalam dengar kt radio sinar dengan topik raya zaman dolu-dolu ada pemanggil cerita nak sambut raya nih sblm ramadhan dah buat persiapan cari kayu api nak masak. dan ada satu ayat jawa yang disebut iaitu puntel kuping metu geni

tajuk atas puntel kuping metu geni ni maksudnya putar telinga keluar api dan ianya dikaitkan dengan dapur gas skrg, putar jer keluar api tak macam dulu kena cari kayu api kat kebun baru boleh nak masak. zaman berganti zaman tapi memori tetap diingatan. Sayang mak rindu mak. doakan mak sihat sejahtera dibawah lindunganNya. Insyaallah.

citer aku raya dulu2 yang paling ingat mak pukul telur untuk buat kuih bahulu dalam pasu besar lagi besar dari sepemeluk tangan nih. siap dengan pemukul besar. orang pangil pengencap bahulu. tapi skrg mak dah tak buat lagi. penat nak memukul nak buat bara api bakar atas bawah. isss berasap satu umah. tradisi yang semakin hilang ditelan zaman.


Sunday, August 14, 2011

Munjung @ Punjungan

Hari nie balik kampung tolong mak n kakak masak untuk munjung jiran2 n family sekeluarga. memang dah tradisi setiap ramadhan akan masak2 dan munjung. Banyak tu masak untuk 48 buah umah nak hantar. Menu tahun nie

(1) Ketupat - ketupat segera
(2) Daging ayam masak kicap ( tapi letak kerisik + santan + daun limau purut )
(3) Sambal tumis petai udang + telur ( kakak punya fav - petai )
(4) Lodeh

mula sedia bahan dari 7 pagi dan siap masak kul 1.30 tgh. Bila nak bungkus tu yang lama dari kul 2 smpai 4 ptg pastu penghantaran ke muka pintu setiap sedara dan jiran-jiran.

Pasni sedara mara plak yang munjung kat mak. Lazimnya seminggu nak raya mcm tak payah masak terutama hari sabtu ahad mmg compem ada orang munjung smpai tak muat meja. Rezeki Allah bagi.

Teringat kat Somalia berapa ribu kanak2 mati kebuluran, kita kat sini bersyukur makanan mmg berlambak2 terutama bulan Ramadhan. Bazar Raadhan mmg medan tumpuan orang ramai nak dptkan apa2 saja makanan. Tunjuk sana sini tapi bila dah berbuka makanan tak habis dah membazir plak

semoga Ramadhan ini menjadi bulan penuh kerahmatan dan berbelanjalah dengan penuh berkhemah walau bonus ada jimat2lah , berpada2lah.


Saturday, August 13, 2011

Motivasi Untuk Bekerja


Kemana hilangnya motivasi bekerja diriku. Ada sesuatu yang hilang... pergi kerja balik kerja cuba sedaya upaya membereskan tugasan yang diberi tanpa ada sedikit cela tapi mana mampu kudrat ini memastikan ianya sentiasa dalam penuh kecemerlangan.


Aleesya Dah Merangkak




Dikeheningan malam nie terN3 lebih sikit. Lama amik cuti Berblog tahlah mana silapnya, hilang plak skil menulis. Nak kata kerja ... orang lain pun kerja gak. Takde masa ... orang lain pun ada 24 jam sama gak. Mana silapnya tanya sama diri bukan tanya sama hud-hud


Dah merangkak aleesya nampaknya. Sekejap kat sini karang sekejap kat sana. Hah boleh tolong lap lantai umah nenek. Dah mula makan dan kuat minum susu.


SAYANG ABANG SAYANG ADIK SAYANG SEMUA

Sayang Abang Aiman


Sayang Adik Aleesya




Sayang Semua


Ramadhan berlalu dengan pantas. Dah separuh jalan nak menuju syawal. Amal ibadat ditahap mana... Diri sendiri yang mampu menjawabnya..


Afifah sayang semua, inilah anak-anak ku permata hati kurniaan Allah Yang Maha Esa.

Tahun ni Afifah belum dapat puasa, botol susu masih tak boleh tinggal. Harap Aiman dapat puasa penuh mcm tahun-tahun sudah. Insyaallah.


Assalamualaikum wbt






Sunday, May 15, 2011

SELAMAT HARI GURU

16 MEI 2011 - SELAMAT HARI GURU ku ucapkan kepada semua pendidik tak kira di mana jua .... di sekolah mahu pun institusi pengajian tinggi bila tugas hakiki tu mengajar maka inilah hari sambutan khas untuk anda semua.

ada seorang cikgu nih sampai sekarang aku ingat masa sekolah rendah . adalah satu hari dia soal dalam kelas subjek english... ejaan untuk basikal dlm bahasa inggeris , bolehlah semua salah jawab , memang betul -betul bangang kot anak murid termasuklah aku. pastu kita orang kena denda berdiri dan keluar basahkan kepala biar otak kitaorang fresh sikit. aku yang pakai tudung nih habis basah kuyup dan smpai skrg aku ingat eja basikal ialah bicycle... terima kasih cikgu. tapi aku lupalah nama cikgu nihhh....

masa sekolah menengah lah aku takkan lupa cikgu nih garang n tegas masa mengajar tapi sebenarnya dia sporting. Ajar subjek elektrik , aku rasa susah sgt nak paham tah lah. klu letak lembu kat depan nih lembu pun dah pandai tapi awak tak pandai2. aku ingat ayat dia yang poser tuh. alhamdulillah cikgu saya skrg mengajar subjek elektrik. mmg mencabar gak dan sabar adalah separuh drpd iman, saya faham perasaan cikgu pada tahun 1995 dan 1996 masa mengajar kelas saya di smtjb. terima kasih cikgu saluah. sayang cikgu

Thursday, March 31, 2011

SeMPeRIt


N3 hari jumaat ni Biskut Semperit. Permintaan Aiman nak biskut nih. Cuba resepi darp majalah Rasa Mac 2011 dapd chef Noraini Adnan. Saja nak cuba resepi lain . bahan-bahan 125 g mentega 125 g gula 2 biji telur @ 4 biji kuning telur 345 g tepung jagung 1 sudu teh esen vanilla cara-cara 1. putar mentega + gula sampai kembang. Kemudian masukkan telur + esen vanilla 2. Masukkan tepung dan uli sebati 3. boleh terap ngan acuan seperit kemudian bakar suhu 170 darjah dalam 10-15 minit

Tuesday, March 29, 2011

ROTI OH ROTI

hujung minggu buat roti kacang merah. Mak yang uli roti ni pakai tangan ... so ini kira betul2 air tangan mak n adik n aku yang design bulat ada, bentuk daun ada tak lupa wajib ada yang bentuk mcm ulat pic no 2 tuh..
Nak panggil roti daun boleh... roti bunga pun boleh...

roti yang belah kanan n kiri adalah bentuk wajib ada bila buat roti... resepi kali ni adik yang bagi , ada beza ckit sbb ada guna water roux iaitu tepung gandum + air yang perlu dimasak api perlahan atas api... hasilnya roti lembut dan gebu.

ALEESYA MARISSA

Tarikh 8 Februari kelahiran dinanti

Aleesya Marissa nama diberi

Menambah kebahagiaan keluarga kami



NAK JALAN-JALAN KAT TAMAN TASIK U





Hari minggu pagi2 bersiap pergi taman tasik Y . Tapi anak2 silap cakap masa mula2 ajak nak pergi main2 kat taman tasik U, so skrg sudah tukar Y kpd U. Ramai gak yg datang kat taman terutamanya family dan student2 sek.


susah gak nak bela dinasour ni kat belakang umah. tak cukup klu nak bagi makan dedak macam ayam .


panjat tangga tu baik2 aiman

seronok afifah main gelongsor
suka betul kat dinasour nih...


yeee buai laju-laju sampai cucur atap


main gelongsor tinggi .... ibu pun takut nak naik


jaga anak yee ... ayah ni hebat betul

Sunday, February 20, 2011

ITP in Pragnancy

ASSALAMUALAIKUM

Alhamdulillah diberikan Allah kekuatan dan hayat masih dikandung badan untuk terus berbicara diblog ini. N3 yang pertama setelah berbulan lamanya bercuti ialah mengenai ITP in pragnancy sebab ianya pengalaman sendiri. Ada juga daripada laman web yang dilayari boleh memberi banyak informasi buat kita semua.

bagi kepada mereka yang telah di diagnosis ada Chronic ITP maka wajar buat pemeriksaan berterusan sebelum mengandung dan sepanjang kandungan bagi memastikan tahap platlet dapat dipantau oleh doktor bahagian hematologi. ini penting sbb bila platlet terlalu rendah boleh membahayakan kandungan dan ibu. Lazimnya rawatan awal ialah keep on prednosolone , bergantung kpd doktor nak beri dos ubat berapa byk berpandukan kadar platlet . mcm saya it,s start 60mg ( 12 biji ) hingga 20 mg daily . side effect mmg ada jadi tanya doktor atau tgk wikipedia pun ada. kena tau sbb mungkin diawal kandungan ada side effect pada baby.

ok di N3 akan datang cerita lagi sepanjang 19 hari di hospital sebelum dan selepas melahirkan anak ke 3 ketika kadar platlet terlalu rendah iaitu 1000 uL sahaja. sedangkan normal ialah 150 000 uL.

The reference range of a normal platelet count in nonpregnant women and newborns is 150,000-400,000/┬ÁL; however, mean platelet counts in pregnant women generally are lower
rujukan :
http://emedicine.medscape.com/article/208697-overview

Anda Mungkin Juga Meminati

Related Posts with Thumbnails