peserta kursus sedang menunjukkan kehebatan memukul adunan telur sehingga gebu.
kak janipah sedang menyukat gula , sukat betul2 kak jangan terkurang ke terlebih sudah.
Ni kek lapis asas manis guna kaedah kukus
KEK LAPIS ASAM MANIS
Bahan – bahan
10 biji telur
½ gelas susu pekat manis
1 gelas gula halus
2 gelas serbuk biskut ( saya guna biskut marie origanal diblender & diayak )
12 oz margerin – 340 g
3 ½ bungkus asam
1 sudu teh essen vanilla
Cara :
1. Pukul telur , gula dan vanilla hingga kembang
2. Pukul margerin dan susu hingga putih
3. Satukan kedua-dua adunan dan pukul hingga sebati.
4. Masukkan serbuk biskut sedikit demi sedikit.
5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian , warna hijau dan kuning.
6. Kukus selapis demi selapis berselang seli dengan lapisan asam manis.
kak janipah sedang menyukat gula , sukat betul2 kak jangan terkurang ke terlebih sudah.
Ni rupa kek lapis horliks yang dah siap , reja2 tepi tu tak buang lagi so tak nampak lapisan. takpe yang pasti enak dimakan kek ni yang habis dulu bila bawa balik umah masing2
Kursus Kek Lapis Pelbagai berlangsung di Kolej Komuniti Cawangan Muar ni mengkhusus kepada 2 kek iaitu kek lapis horliks dan kek lapis asam manis.
Tenaga pengajarnya saya dan dibantu oleh cik exal yang dijemput khas dari Bagan, semerah Batu Pahat. He...He.. terima kasih cik exal , nanti belanja makan wei.....
jom tgk resepi
jom tgk resepi
KEK LAPIS HORLICKS
Bahan-bahan
10 biji telur
16 oz mentega – 450 g
1 tin susu manis
1 botol/ paket 200 g horliks
1 gelas gula kasar/ pasir
2 gelas tepung gandum
1 sudu teh essen vanilla
Sedikit ovellet
Cara ;
pukul telur, gula, tepung , horliks dan ovellet guna kelajuan tinggi hingga kembang dalam satu bekas
pukul mentega dan susu dalam bekas lain hingga putih
kemudian campurkan kedua-dua adunan tadi dan pukul hingga rata.
ambil kira-kira 4 sudu makan / 1 senduk nasi adunan tadi dan ratakan dalam loyang untuk dibakar dengan api atas. Apabila bahagian atas adunan yang dibakar bertukar coklat tua, ulang hingga habis
Bahan-bahan
10 biji telur
16 oz mentega – 450 g
1 tin susu manis
1 botol/ paket 200 g horliks
1 gelas gula kasar/ pasir
2 gelas tepung gandum
1 sudu teh essen vanilla
Sedikit ovellet
Cara ;
pukul telur, gula, tepung , horliks dan ovellet guna kelajuan tinggi hingga kembang dalam satu bekas
pukul mentega dan susu dalam bekas lain hingga putih
kemudian campurkan kedua-dua adunan tadi dan pukul hingga rata.
ambil kira-kira 4 sudu makan / 1 senduk nasi adunan tadi dan ratakan dalam loyang untuk dibakar dengan api atas. Apabila bahagian atas adunan yang dibakar bertukar coklat tua, ulang hingga habis
KEK LAPIS ASAM MANIS
Bahan – bahan
10 biji telur
½ gelas susu pekat manis
1 gelas gula halus
2 gelas serbuk biskut ( saya guna biskut marie origanal diblender & diayak )
12 oz margerin – 340 g
3 ½ bungkus asam
1 sudu teh essen vanilla
Cara :
1. Pukul telur , gula dan vanilla hingga kembang
2. Pukul margerin dan susu hingga putih
3. Satukan kedua-dua adunan dan pukul hingga sebati.
4. Masukkan serbuk biskut sedikit demi sedikit.
5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian , warna hijau dan kuning.
6. Kukus selapis demi selapis berselang seli dengan lapisan asam manis.
No comments:
Post a Comment